Dziedzictwo Kulinarne Opolskie

Do Sieci Dziedzictwo Kulinarne należą następujące potrawy:


 zupy: rosół tutejszy z makaronem, żurek nader posilny z jajkiem i kiełbasą, zupa z grzybów z naszych lasów trochę warzona do niej kluski zaparzone przydługawe

 regionalne: rolada śląska z kluskami i modra kapustą, kawałek udźca pieczonego w całości w piecu chlebowym z chrupiącą skórką z kapustą i kluskami,

 specjalności szefa kuchni: ulubiona polędwica Kasztelana w młotkowym pieprzu i ciemnym sosie, kartofle gniecione w ukropie,  

 potrawy przygotowane na cześć założyciela Pałacu: Polędwica wieprzowa szlachcica Wilhelma w sosie kurkowym z kartoflami, masełkiem i warzywami w migdałach, Przysmak Wilhelma Pannwitza pstrąg szlachetny –ryba nie krojona u głowy nie smażona, we środku pieczona a mająca kartofla i sosu u ogona 

 deser: tradycyjny kołocz śląski

 przekąski zimne: chleb wypiekany w tradycyjnym piecu piekarskim mieszczącym się w piwnicy Pałacu, smalec ze skwarkami oraz ogórki kiszone według własnej receptury